Vier blauwe vlaggen voor stranden bij Nerja

NERJA – De stranden van Burriana, Torrecilla en El Playazo-Chuhco van Nerja én het strand van Maro hebben de felbegeerde blauwe vlag toegekend gekregen. De blauwe vlaggen staan voor een keurmerk en kwaliteitswaardering voor fraaie, veilige en van alle faciliteiten voorziene stranden. Vorig jaar werd Nerja nog bedeeld met drie vlaggen, de erkenning van El Playazo-Chucho is nieuw.

Burriana en Torrecilla verloren deze vlaggen, een initiatief van Asociación de Educación Ambiental y del Consumido (ADEAC), negen jaar geleden toen vanwege problemen met de lokale waterzuiveringsinstallatie niet kon worden voldaan aan de strenge eisen. In 2021 werden beide stranden in ere hersteld, sinds 2022 mag ook Maro de blauwe vlag laten wapperen.

Burgemeester José Alberto Armijo noemde de ‘herovering’ van het keurmerk vorig jaar al een belangrijk gegeven voor Nerja én het plaatselijke toerisme. “Deze certificering van ons zwemwater en de op het strand aangeboden diensten, alsmede de kwaliteit van het strand is een waardering voor alle inspanningen van de afgelopen jaren, waarin we hard hebben gevochten om weer aan alle eisen te voldoen. Uiteraard is dit ook van economisch belang gezien de toeristische waarde van een dergelijk keurmerk”, gaf de tevreden Armijo destijds aan.

Nerja kende een jarenlang slepend probleem met de waterzuiveringsinstallatie(s). Aannemers voor de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie gingen failliet of verzaakten, vergunningen kwamen niet van de grond en langslepende procedures liepen daarbij stuk in de complexe ambtelijke molen. Een en ander werd drie jaar geleden eindelijk afgerond, waarna er echter nieuwe problemen ontstonden met de afronding van een zuiveringsstation bij het strand van Burriana. Die problematiek is in 2021, na opnieuw veel getouwtrek, verholpen waarmee eindelijk weer aan de eisen voor de toekenning van de blauwe vlaggen werd voldaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s