Axarquía risicogebied voor aardbevingen

NERJA – De Axarquía-regio, waartoe onder meer Nerja, Frigiliana en Torrox behoren, is door de provincie Málaga nu officieel aangeduid als risicogebied voor aardbevingen in de provincie. Dit blijkt uit een recent opgestelde seismografische kaart, welke tot stand kwam met medewerking van de Asociación Española de Ingeniería Sísmica.

In Nerja waren begin vorig jaar meerdere keren een aantal aardschokken voelbaar, waarvan het episch centrum telkens lag voor de kust bij de plaats Al-Hoceïma in Marokko, op zo’n zeventig kilometer zee-inwaarts.

Nerja zelf werd op 25 december 1884 zwaar getroffen door een aardbeving, die veel schade en leed veroorzaakte. Koning Alfonso XII bracht na de ramp een bezoek aan Nerja om zijn medeleven te betuigen en noemde de uitstekende rots in de zee, de plek waar ooit een fort heeft gestaan, toen het Balcón de Europa. Het huidige Balcón, uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, heeft hieraan zijn naam te danken.

balcon-van-onderkant

Een gedachte over “Axarquía risicogebied voor aardbevingen

  1. Ik zat TV te kijken op donderdagavond 12 aug. Om 23:26 hrs schudde het huis en de vloer ongeveer drie seconden. Het was behoorlijk krachtig en ik was behoorlijk geschrokken. Ik woon in de Campo, Monte Alegre tussen Torrox en Competa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s