Viering Día de la Cruz in Maro

MARO – In het dorp Maro, behorend tot de gemeente Nerja en waar ook de befaamde ‘grotten van Nerja’ zijn te vinden, wordt dinsdag 3 mei evenals in tal van andere Andalusische dorpen en steden de Día de la Cruz gevierd.

Er zijn dinsdag vier opgerichte en prachtige versierde kruisen te vinden, respectievelijk het Cruz Centro de Mayores, het Cruz Niños de Maro, het Cruz Academia de Baille Christian en het Cruz Cafetería Balcón de Maro. Bij de kruis van de dansschool Grupo de Baille Christian David treden in de avonduren ook leden van deze dansschool op . De eerste plechtigheden beginnen rond de klok van 18.00 uur.

In veel plaatsen in Andalucía wordt jaarlijks op dinsdag 3 mei de traditionele Día de la Cruz gevierd. Daarbij worden door de aanwonenden van straten, pleinen en buurten kruisen gebouwd met vooral veel bloemenpracht.

De oorsprong van de Día de la Cruz gaat volgens de legendes terug tot ongeveer het jaar 300 van onze jaartelling, toen de Romeinse keizer Constantijn I voor een vrijwel onmogelijke opdracht stond in een veldslag tegen een numeriek veel sterkere opponent. Constantijn liet een gigantisch kruis bouwen en voorzien van de tekst ‘In hoc signo Vincu’ (met dit teken zult u zegevieren) en won de veldslag vervolgens glansrijk.

Door de eeuwen heen kreeg het feest als eerbetoon te maken met diverse invloeden, zoals tijdens de Moorse heerschappij in Andalucía waarbij het presenteren van (vooral mierzoete) lekkernijen werd toegevoegd. Ook het begin van de lente hoort er inmiddels bij, weergegeven in de bloemenpracht die op elk kruis is terug te vinden.

Maro Dia de la Cruz

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s