Overzicht feesten in Nerja in 2018

NERJA – Nerja kent ieder jaar een groot aantal terugkerende feesten, veelal met een religieuze achtergrond en grotendeels doordrenkt van tradities en historie. De bekendste in die rij zijn zonder twijfel de Romería de San Isidro (dinsdag 15 mei), de Noche de San Juan (zaterdag 23 juni) en het stadsfeest Feria de Nerja (dinsdag 9 tot en met zaterdag 13 oktober).

De eerstvolgende in de lange rij is het dorpsfeest in het – tot de gemeente Nerja behorende – kustplaatsje Maro. Daar wordt op zaterdag 13, zondag 14 en woensdag 17 januari de lokale beschermheilige San Antón Abad geëerd met allerlei festiviteiten. Het carnaval de Nerja staat dit jaar van donderdag 8 tot en met zondag 11 februari op het programma. De jaarlijkse carnavalsviering in Nerja geldt als één van de grootste in zijn soort aan de Costa del Sol met onder meer een lange optocht en veel activiteiten in het centrum van de stad.

Misschien wel hét mooiste en leukste feest is de Romería de San Isidro. Dit traditionele evenement staat jaarlijks op 15 mei op het programma, waarbij honderden inwoners van Nerja met ossenkarren en lopend in Andalusische klederdracht een ‘bedevaartstocht’ maken. Die voerde jarenlang vanaf de El Salvador-kerk bij het Balcón de Europa door de dorp en over de oude kustweg N-340 – naar bij de Grotten van Nerja in Maro maar daar komt dit jaar verandering in. De komst van de Botanische Tuinen, naast de Grotten van Maro, is daarvan de belangrijkste oorzaak: de massale toeloop zorgde het afgelopen jaar voor te veel schade aan deze tuinen, waardoor er in 2018 een andere route is aangekondigd. Die lijkt inmiddels gevonden en leidt naar een terrein rond Castillo Alto, achter de Lidl-supermarkt bij de toegangsweg naar de autoweg A-7. Daar voerde processie ook al eerder naar toe, voordat in 1984 het eindpunt werd verlegd naar de Grotten bij Maro.

Op 23 juni (zaterdag) is het in alle Spaanstalige landen langs de kusten (overal ter wereld) de Noche de San Juan. Dit eeuwenoude feest is een ode aan de zee, die de lokale bevolking van voedsel voorzag (en voorziet) en een dankbetuiging van de vissersfamilies voor de veilige terugkeer van de mannen. Die avond, nacht en ochtend (beperkt) is het voor één keer toegestaan om tenten op te slaan op de stranden en kampvuren te maken. Playa Burriana en Playa Playazo zijn daarbij dé stranden in Nerja om het feest in al zijn hevigheid mee te maken.

Op maandag 16 juli staat het jaarlijkse Fiesta del Virgin del Carmen op de rol. Een spectaculair evenement, waarbij een loodzwaar beeld van deze Virgin del Carmen vanuit de El Salvador-kerk door tientallen dragers door de straten van Nerja naar het Playa Torrecilla wordt gezeuld. Deze beschermheilige van de vissers wordt door opgewacht door honderden bootjes (en duizenden toeschouwers) en vervolgens plechtig door de dragers de zee in gedragen en op één van de bootjes geplaatst. Daarna volgt een imposante eretocht langs de kustlijn van Nerja.

In september (exacte data nog niet bekend) is het opnieuw feest in het dorpje Maro, met het Fiesta de las Maravillas.

Hét grote stadsfeest van Nerja, het Feria de Nerja, staat gepland van dinsdag 9 tot met zaterdag 13 oktober. Veel winkels en instanties zijn gedurende die dagen gesloten om het personeel de gelegenheid te bieden dit feest te vieren, waarbij uiteraard de lokale beschermheiligen centraal staan. Het Feria de Nerja kent naast een grote kermis op het Carabeo-terrein (wat normaal als grootste open lucht-parkeerplaats van Nerja dienst doet) talloze optredens van artiesten in de vele feesttenten op dat terrein én in de gemeentelijke feesttent op het Plaza de España.

Op 31 oktober en 1 november is er dan nog het jaarlijkse ‘Maroween’ feest in Maro. Dit evenement is een samenvoeging van het lokaal traditionele feest van de ‘zoete aardappelen en kastanjes’ met het internationale Halloween en werd enkele jaren geleden in het leven geroepen.

NB: Bovenstaande is een opsomming van de belangrijkste feesten en de data voor zover deze op dit moment bekend zijn. Wij pretenderen geenszins volledig te zijn en wijzigingen in de programmering zijn dan ook voorbehouden. Naast de genoemde feesten kent Nerja ook nog tal van evenementen als de Semana Santa, Noche en Blanco, Dia de la Cruz, Dia de Pédal, het Fiesta Blanca en nog veel meer.

Foto’s © Archief NerjaDigitaal.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s