Noche de San Juan op Burriana en Playazo

NERJA – De Spaanse feestnacht San Juan speelt zich op vrijdagavond 23 juni en in de aansluitende nacht dit jaar wederom hoofdzakelijk af op het strand van Playa Burriana, terwijl ook het strand van Playa Playazo een steeds prominentere plaats (vooral bij de lokale jeud) inneemt in Nerja. Daar wordt bovendien op zaterdag 24 juni het eerste San Juan Beach Music-festival gehouden, waarbij tal van dj’s en bands het publiek vanaf zaterdagmiddag 17.00 uur tot zondagochtend 05.00 uur vermaken.

Traditioneel worden op de dag van San Juan reeds rond het middaguur stukken strand afgebakend door feestgangers, die daar hun tenten opzetten en barbecues plaatsen. Op Burriana wordt de Noche de San Juan opgeluisterd door een optreden van de Spaanse band Alalba. Deze regionaal veel optredende band is door de gemeente ingehuurd om vanaf 22.00 uur het muzikale amusement te verzorgen.

Om middernacht wordt het gemeentelijk vreugdevuur ontstoken, iets dat tevens het sein is voor de feest- en strandgangers om een duik in de zee te nemen. De traditie wil dat “om middernacht je gezicht in de zee wassen goed is voor een jaar schoonheid”. Ook wordt er rond middernacht vuurwerk afgestoken.  Niet officieel is de traditie om na de middernachtsduik minimaal drie keer over één van de talloze kleine kampvuren te springen.

San Juan is een uniek feest, waarbij het voor één nacht aan de gehele Spaanse kust (overal ter wereld in Spaanstalige landen) is toegestaan om te kamperen op het strand, te barbequen en muziek te draaien. Het feest is ontstaan uit de traditie om één keer per jaar de zee te eren voor het voedsel dat eeuwen lang door de vissers aan de zee is onttrokken, alsmede de behouden thuiskomst van deze vissers na hun tochten op de zee.

Die muziek moet dit jaar overigens om 04.00 uur ’s nachts (tot 10.00 uur de volgende ochtend) het zwijgen worden opgelegd volgens de nieuwe bepalingen van de gemeente Nerja. Ook is het verboden op apparaten aan te sluiten op elektriciteit door het leggen van kabels over de weg. Het stoken van hout dat spijkers of andere scherpe voorwerpen bevat is eveneens op last van de politie verboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s