Viering San Juan in Nerja op stranden van Burriana en Playazo

NERJA – Waar in voorgaande jaren de gemeente Nerja ruim een week voor de traditionele viering van het strandfeest San Juan complete regelgevingen én handleidingen publiceerde, blijft het dit jaar (tot nog toe) opvallend en compleet stil rond de viering van het populaire strandfeest. Na twee jaar gedwongen onderbreking vanwege het Covid-19 virus staat echter niets de viering dit jaar in de weg. Gezien de populariteit én het economisch belang van het jaarlijkse feest proberen wij als redactie van NerjaDigitaal u als lezer tóch een soort handleiding te geven, gebaseerd op de viering in 2019 (het laatste jaar vóór het uitbreken van de pandemie).

San Juan is een uniek feest, waarbij het voor één nacht aan de gehele Spaanse kust (overal ter wereld in Spaanstalige landen) is toegestaan om te kamperen op het strand, te barbequen en muziek te draaien. Het feest is ontstaan uit de traditie om één keer per jaar de zee te eren voor het voedsel dat eeuwen lang door de vissers aan de zee is onttrokken, alsmede de behouden thuiskomst van deze vissers na hun tochten op de zee.

De hoofdmoot aan activiteiten tijdens de Spaanse feestnacht San Juan (in de avond en nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 juni) speelt zich in Nerja af op het strand van Playa Burriana, terwijl ook het strand van Playa Playazo een steeds prominentere plaats (vooral bij de lokale jeugd) inneemt.

De muziek moet overigens om 04.00 uur ’s nachts (tot 10.00 uur de volgende ochtend) het zwijgen worden opgelegd volgens de bepalingen van de gemeente Nerja. Ook is het verboden op apparaten aan te sluiten op elektriciteit door het leggen van kabels over de weg. Het stoken van hout dat spijkers of andere scherpe voorwerpen bevat is eveneens op last van de politie verboden.

Om middernacht wordt op Playa Burriana het vreugdevuur ontstoken, iets dat tevens het sein is voor de feest- en strandgangers om een duik in de zee te nemen. De traditie wil dat “om middernacht je gezicht in de zee wassen goed is voor een jaar schoonheid”. Ook wordt er rond middernacht vuurwerk afgestoken. Niet officieel is de traditie om na de middernachtsduik minimaal drie keer over één van de talloze kleine kampvuren te springen.

Foto (c) Archief NerjaDigitaal.com
Foto (c) Archief NerjaDigitaal.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s