Aardschok voelbaar in Axarquía-regio

NERJA – Een aardschok met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter was donderdagavond 12 augustus rond 23.30 uur voelbaar in onder meer Nerja, Torrox, Frigiliana en Cómpeta. Het episch centrum lag bij de plaats Chimeneas (provincie Granada).

Enkele minuten later volgde een tweede aardschok in de buurt van Santa Fe (eveneens provincie Granada) met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Voor zover nu bekend hebben zich daarbij geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

In Nerja waren de afgelopen jaren meerdere keren een aantal aardschokken voelbaar, waarvan het episch centrum telkens lag voor de kust bij de plaats Al-Hoceïma in Marokko, op zo’n zeventig kilometer zee-inwaarts.

Nerja zelf werd op 25 december 1884 zwaar getroffen door een aardbeving, die veel schade en leed veroorzaakte. Koning Alfonso XII bracht na de ramp een bezoek aan Nerja om zijn medeleven te betuigen en noemde de uitstekende rots in de zee, de plek waar ooit een fort heeft gestaan, toen het Balcón de Europa. Het huidige Balcón, uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, heeft hieraan zijn naam te danken.

Infographic (c) Ayuntamiento de Nerja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s