Nerja etappeplaats in wandeltocht La Desbandá

NERJA – De tweede etappe van de vierde Ruta Senderista La Desbandá finisht vrijdagmiddag 7 februari in Nerja. De eerste deelnemers worden rond 14.30 uur verwacht op het sportcomplex Enrique López Cuenca, waar ze de nacht zullen doorbrengen om de volgende dag van start te gaan voor de rest van de uit tien etappes bestaande tocht. De derde etappe voert zaterdag 8 februari van Nerja naar Almuñécar om daar rond 15.00 uur aan te komen op het sportpark Pabellón de Deportes José Maria García.

De IV Marcha Integral La Desbandá is een wandeltocht over 250 kilometer ter herdenking aan de tragedie die zich in februari 1937 afspeelde tussen Málaga en Almería langs de kustweg N-340. Over die weg probeerden tussen de vijftien- en vijftigduizend inwoners van Málaga een goed heenkomen te zoeken en te ontsnappen aan de belegering en wreedheden tijdens de Spaanse burgeroorlog, toen pro-Franco troepen met behulp van fascistische troepen en steun van het Italiaanse en Duitse leger (over de zee en door de lucht) Málaga innamen.

De vluchtelingen, veelal vrouwen en kinderen, waren kansloos langs de open kustweg en werden tijdens hun paniektocht naar Almería massaal afgeslacht. Volgens de geschiedenisboeken kwamen daarbij tussen de drie- en vijfduizend mensen om het leven. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers wordt sinds 2018 jaarlijks de Ruta Senderista La Desbandá gelopen, de vierde editie begint op donderdag 6 februari in Málaga en eindigt op zaterdag 15 februari in Almería.

Meer informatie is te vinden op de website https://ladesbanda.es/

Desbanda 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s